Gewone Glimmerinktzwam

Wat kunnen we opmerken over de Gemeenschap? Welke veelkleurigheid is er in vitale gemeenschappen? De Paddenstoelengemeenschappen met hun ondergrondse dradennetwerk (mycellium) zetten ons op het spoor van de Gemeenschap. En ook het Veld van de Wolven op de noordwestelijke Veluwe. Tijdens deze eerste, tweedaagse mini expeditie werkten we met Deep Ecology, een methodiek die ik tijdens mijn voettocht in Zweden (2019) ontwikkelde nav een boek van Arne Naess Ecology of Wisdom, dat ik bij me had in de rugzak.
De bossen waar we doorheen trekken staan vol met Paddenstoelen. We snijden één Boleet af om ’s avonds klaar te maken voor ons avondeten in ons eenvoudige onderkomen. De anderen laten we staan. Ook de spaarzame Cantharellen. Sowieso al een Wonder om die in Nederland aan te treffen. Het is heerlijk onderweg, alles glinstert zilver van de regen die is gevallen. De geuren zijn intens. we horen veel Boomkruipertjes en Roodborstjes. In de verte de rollende roep van de Zwarte Specht, een mysterieus en melancholiek geluid.

Liever luisteren? Klik hier

Deep Experience

Bij het Solse Gat houden we een lange pauze. Volg hier lekker je eigen voeten en laat maar opwellen waar je Aandacht heen gaat.
Op een bankje hoor ik de toon van dit gebied, een subtiele toon als van zacht klaterend water. Ik kan ook de aanwezigheid van de Wolven in dit gebied opmerken. Er ontstaat een krachtige verbinding diep in de Aarde, een Deep Experience.

Deep Listening

Wanneer ik er diep naar luister, hoor ik de Vraag naar de Gemeenschap. Wat kun je opmerken over de Gemeenschap? Gemeenschappen die gegrond zijn in de Aarde, in het nieuwe Lichtnet van de Aarde. Die afgestemd zijn op de ontwikkeling van de Levende Aarde, op het Heilige, op Nature Intelligence. Gemeenschappen die het Leven Doordragen, levensondersteunend.
’s Avonds duiken we in het Gesprek, een eerste onderzoek van onze ervaringen.

Deep questioning

Achtereenvolgend bevragen we ‘verbinding’, ‘vriendschap’ en ‘verwantschap’.

Verbinding

Verbinding is hot, Langzaamaan dringt het besef door, dat verbinding een sleutel zou kunnen zijn. ‘Verbindend leiderschap’, ‘verbindende politiek’, verbindende buurten, you name it. Verbinding is wellicht de eerste schets van de Gemeenschap. Het heeft iets instrumenteels en pragmatisch. Het is handig en noodzakelijk om iets wat je wilt te realiseren. Wij hebben in onze wijk een levendige buurtapp. Je kunt er dingen te leen vragen, een tuinoppas vinden of vragen stellen over de voorgenomen werken van de gemeente. Een fijne verbinding, die zonder vriendschap of verwantschap kan bestaan. Dieper vragend neigt verbinden naar voorzien in overleven. Naar een primaire drijfveer om ergens deel van uit te maken en voorzien te worden om te kunnen overleven.

Vriendschap

Levendiger wordt het, wanneer er in de Gemeenschap vriendschappen ontstaan. Je kunt samen iets afspreken om te doen, te bespreken of te (ver-)delen. Vriendschap voert wat verder dan verbinding. Er is een aspect van ergens op kunnen rekenen. Op een vraag van een vriend is het anders reageren dan op die bij uitsluitend een verbinding. Het is minder vrijblijvend in de zin van dat je nadenkt over het appèl dat een vriend op je doet. Hoe geef je antwoord op het appèl? Ook weer dieper vragend: sommige vriendschappen drijven nog steeds op willen overleven, maar er ontstaat een wederzijdse afhankelijkheid waar Genegenheid een rol speelt.

Verwantschap

In de bossen rond Drie staan veel Douglassparren. Wanneer ik een soltaire Douglas zie staan, voel ik intens onze verwantschap. Een verwantschap die voorbij het fysieke gaat, voorbij de vorm. We zijn verwant in onze Staande Kracht. Onze verwantschap raakt mijn persoonlijke, natuurlijke coderingen. Ik weet dat wij een Bestemming delen. Ik word altijd heel blij van Douglassparren. Juist omdat de verwantschap mijn persoonlijke coderingen weer in herinnering roept. Zo zijn er talloze verwanten in de Natuur, die mijn coderingen weer in herinnering roepen. Bergen doen dat ook bij mij. Meren, Wolven.
Ik kan het ook bij sommige mensen voelen, ofschoon minder intens dan bij Natuurlijke verwanten. Alsof we die èchte, Natuurlijke verwantschap nog niet helemaal hebben ontsloten. Soms voel ik voorbij verbinding en vriendschap dan een verwantschap. Een inter being. Iets dat op Natuurlijke wijze bestaat tussen ons in. Uiteraard bestaat Nature Inteeligence altijd in de Tussenruimte, maar niet iedereen heeft daar al Toegang toe.
Natuurlijke verwanten hebben geen last van menselijke kwesties, ik denk dat dàt het is waarom verwantschap voelen dan makkelijker is.

Gemeenschap

In het licht van verwantschap deel je in de Gemeenschap een bestemming en waarden. Door de gezamenlijke resonantie ontstaat wederkerigheid en over en weer gevoed worden. In plaats van verbondenheid en vriendschap is verwantschap uitdrukkelijk levensondersteunend, gericht op caring, creativiteit en continuïteit. De energie is er één van gunnen, Great Sharing en Ruimte geven aan Talent. Ikzelf zie dat dan als een gouden energie. Deze gouden energie is er wanneer er een Diepe Genegenheid is, gericht op het Doordragen van het Leven. Als een zachte klaterende Beek.
We zijn nog wel even onderweg voordat we een dergelijke vitale Gemeenschap als common ground hebben.

Deep Commitment

Terugreizend in de trein laat ik de ervaringen nog eens door mijn denkramen gaan. De Deep Experience bij het Solse Gat, Deep Listening en Deep Questioning in de avond en de volgende dag. En uiteindelijk hoe er een Deep Commitment duidelijk wordt over de Gemeenschap, die is afgestemd op de Levende Lijnen in de Aarde, op Nature Intelligence. Caring for the people, caring for the land, caring for the sacred.
Het pad ontstaat door er op te lopen.

Liever luisteren? Klik hier

Porseleinzwam
Over de Gemeenschap